Vivaldi Travel
Négy évszakban utazunk

1065 Budapest, Révay u. 14.
Nyitva: Hétfő/Szerda: 9-18:30 h
Kedd/Csütörtök/Péntek: 9-17 h
Szombat: 9-13 h

Most zárva

A szlovák karsztvidék: Domicai barlangtúra és a Zejmar szurdok

Indulás
Nap / éj
Ellátás
Katalógus ár
Akciós ár
Foglalás
2017.10.14
1/0
Nincs
8 900 Ft
8 900 Ft
Ajánlatkérés
Programleírás
Információk

Részletes programajánlat

Árakról, programköltségekről, biztosításról
turafokozat

Indulás 06:00 órakor Budapestről, a Műcsarnok melletti buszparkolóból. Folyamatos utazás Szlovákián keresztül egy technikai szünettel, érkezés Kecsőre (Kečovo) a délelőtti órákban. A parkolóból néhány perces sétával érjük el a világ természeti örökségének jegyzékében is szereplő Domica cseppkőbarlang bejáratát, amely a Szlovák-karszt Nemzeti Park legismertebb és leghosszabb barlangja. A barlang a nemzeti park területén, a Szilicei-fennsík délnyugati szegélyén, a magyar határ közelében található, nyílása a hasonló nevű hegy déli lábánál, 339 m tengerszint feletti magasságban fekszik. Jelentős geomorfológiai értékein kívül említésre méltóak értékes régészeti leletei, gazdag cseppkőképződménye, és nem utolsósorban a barlangban élő denevérek sokasága. A Domica-barlang a magyarországi Baradla-barlanggal különleges rendszert képez, amely a két szomszédos állam, Szlovákia és Magyarország területén fekszik. A barlangtúra során lehetőség nyílik a Styx-patakon történő csónakázásra (vízállás függő!), és a látogatók természetesen megtekinthetik a barlang legszebb cseppkőképződményeit.

A cseppkőbarlang megtekintése után tovább utazunk a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban található Imrikfalvára. A Gölnici-víztározó partján található kis település központjából a piros jelzésen indulunk Iglófehérvíz (Biele Vody, 788 m) felé. Kb. ½ óra múlva érkezünk meg a Nemzeti Park egyik legrövidebb szurdoka, a Zejmar-szurdok torkolatához. A szurdokban található a Szlovák Paradicsom déli oldalának legjelentősebb vízesése, a Nálepka-vízesés (22,5 m), amely nem egy önálló vízesés, hanem több, kisebb zúgóból álló vízesések láncolata. A hegység többi szurdokvölgyéhez hasonlóan itt is mesterséges segédeszközök segítik az előrejutást. A gyorsan szűkülő völgyben felfelé indulva hamarosan megérkezünk az első vaslétrához, majd ezen feljutva újabb létrák, hágcsók, tálcák követik egymást, mielőtt kijutunk a szurdok szelídebb, felső részére, majd a Gerava-fennsíkra (1032 m). Innen a zöld jelzésű turistaúton jutunk vissza Imrikfalvára.

Túratáv 5,5 km, szintkülönbség kb. 250 méter fel és le, a menetidő 3-4 óra.

A túra után rövid szabad program, frissítési lehetőség a Gölnici-víztározó partján, majd elindulunk hazafelé, érkezés Budapestre várhatóan az esti órákban.

Túra nehézsége 3-as fokozatú túra: A túra könnyű, átlagos erőnléttel is könnyen teljesíthető, nem tartalmaz jelentős távot és szintkülönbséget, némi kitartás, megfelelő lépésbiztonság azonban szükséges. A szurdokban törtnő felmászáshoz megfelelő mozgáskoordináció és teljes szédülésmentesség szükséges. A fennsíkról történő leereszkedés a viszonylag rövid, kissé meredek szakaszon kellő odafigyelést igényel, a túrabotok az ereszkedés során nagy segítséget jelentenek. Az ilyen terepen való túrázás megfelelő felszerelést (hátizsák, túrabakancs vagy túracipő, esetleg edzőcipő, de utcai cipő nem megfelelő) igényel. A kirándulást mozgás-, szív- és légzőszervi betegséggel rendelkezőknek NEM ajánljuk!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Árakról, programköltségekről, biztosításról