Vivaldi Travel
Négy évszakban utazunk

1065 Budapest, Révay u. 14.
Nyitva: Hétfő/Szerda: 9-18:30 h
Kedd/Csütörtök/Péntek: 9-17 h
Szombat: 9-13 h

Most zárva

Szádelői völgy, a szlovák Grand Canyon

Indulás
Nap / éj
Ellátás
Katalógus ár
Akciós ár
Foglalás
2017.10.08
1/0
Nincs
8 500 Ft
7 900 Ft
Ajánlatkérés
Programleírás
Információk

Részletes programajánlat

Árakról, programköltségekről, biztosításról
turafokozat

Indulás Budapestről 6.00 órakor a Hősök teréről. Egynapos kirándulásunk Kelet-Szlovákiába vezet bennünket. A Szádelő község határában kialakult hatalmas szurdokvölgy a vidék kiemelkedő természeti látnivalója. A szurdokot a völgy alján kanyargó Szár-patak mosta ki mai formájára, a patak mentén folyamatosan emelkedő út vezet a hasadékban felfelé. A Szádelői-völgyet a halkan csörgedező patak és a környező sziklafalak csodálatos látványa jellemzi.

A zúgókkal, csobogókkal tarkított Szár-patak mentén hatalmas, több helyen erősen összeszűkülő sziklafalak között jutunk egyre feljebb a hasadékban, szebbnél-szebb természeti látnivalókban gyönyörködve. A völgyben számos barlang, vízmosás található, a hasadék legérdekesebb képződménye azonban a Cukorsüvegnek nevezett, 105 méter magas önálló sziklacsúcs, mely a völgy szimbóluma, egyúttal a szilamászók kedvelt célpontja. A karszt-képződményeken kívül jelentős a völgy állat- és növényvilága is.

A völgy mélyén és a fennsíkon egymástól eltérő hőmérsékleti viszonyok uralkodnak. A szurdok aljában a levegő hidegebb, nedvesebb, ezért itt inkább a magasabb vidékekről származó hidegkedvelő növények terjedtek el. A fennsík felé haladva viszont a hőmérséklet egyre emelkedik, ezért itt a melegkedvelő fajok terjedtek el. E tulajdonsága alapján a Szádelői-völgyet az UNESCO az „Ember és bioszféra” programjába sorolta.

A völgy északi végén egy kis turistaház vár minket, ahol rövid pihenőt tartunk. Akik nem szeretnének feljönni a fennsíkra, azok hosszabb ideig pihenhetnek a turistaháznál, majd a felfelé megtett úton juthatnak vissza az autóbuszhoz.

A többiekkel egy árnyas bükkerdőben vezető rövid, de kissé meredek domboldalon szerpentinező régi szekérúton kapaszkodunk fel a Szádelői-fennsíkra. A fennsíkra érkezve a hasadék pereméről több helyen is lehetőségünk lesz megcsodálni az elénk táruló páratlan panorámát. Utunk során keresztezzük az egykori Szádelői-földvár máig fennmaradt romos védőfalát, a hasadék peremére kimerészkedve pedig felülről is láthatjuk a Cukorsüveg sziklatornyát, valamint a szurdok hatalmas, néhol teljesen függőleges sziklafalait.

A fennsíkról visszatérünk az autóbuszhoz, majd a vállalkozó kedvűekkel Torna község határából egy rövid túra keretében felmegyünk a Tornai vár romjaihoz. A várat a nemesi Tornai család építette a XIII.-XIV. század fordulóján. A vár falai között a monda szerint a mai napig kísért éjszakánként a várúrnő, aki féltékenységből megölt egy ifjú nemest és az elkövetett bűnt a nővérére hárította. Akik nem szeretnének felkapaszkodni a dombtetőn álló várromhoz, azok a parkoló melletti étteremben megpihenve várhatják meg a túrázó csapatot.

Túratávolságok:
Szádelő – Szádelői-völgy turistaház: kb. 3 km, szintkülönbség 250 méter fel, 45 méter le.
Szádelő – Szádelői-fennsík – Szádelő körtúra: kb. 10 km, szintkülönbség kb. 500 méter fel és le.
Torna – Torna vára: kb. 3 km, szintkülönbség kb. 100 méter fel és le.
***Túratérkép***

Túra nehézsége:
3-as fokozatú túra. A szurdokban vezető túra könnyű, átlagos erőnléttel is könnyen teljesíthető, de a fennsíkra történő felmenet, majd a leereszkedés a szintkülönbség miatt megterhelő lehet, kellő  odafigyelést igényel. A túrabotok ezen a túrán nagy segítséget jelentenek, az ereszkedés közben a terepviszonyok megnehezíthetik a dolgunkat.

Felszerelés ajánló:
Bejáratott, kényelmes lábbeliben túrázzunk (trekkingcipő vagy bakancs), de megfelelő lehet egy erősebb sportcipő is. Szükség van egy kisebb hátizsákra, amelybe az enni- és innivalót tesszük. Szél- és esőálló kabát, meleg pulóver is legyen nálunk, a nyári időszakban pedig a fejünk védelméről, valamint az időjárástól függően napvédő krémről is gondoskodnunk kell.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Árakról, programköltségekről, biztosításról

Rólunk írták

Szádelői völgy, a szlovák Grand Canyon 2015. április 19.

Kedves Eszter ezuton szeretném megköszönni a szép turát a Szádelői völgyben amit szerveztetek, külön köszönet a két turavezető kollégának akik sokat segitettek, kedvesek voltak és élmény volt velük a tura, nagyon jó és szép napot töltöttünk el ezen a vidéken, mégegyszer köszönet érte minden kedves kollégának - üdvözlettel k. zsuzsa

Szádelõi völgy, a szlovák Grand Canyon - 2015.04.19.

Egy nagyon szép bakancsos túrán vettünk részt unokámmal, a Szádelői völgyben (április 19.).
Boti nem először vesz részt a Vivaldi bakancsos túráin, két évvel ezelőtt, 5 évesen indult első túrájára.
Nagyon jó túravezetőink voltak, mindig szeretettel fogadták Botit, s gondot fordítottak arra, hogy ne „tortúra" legyen számára, hanem maradandó, szép élmény. Így segítették elő, hogy megszeresse a természetet, ezt a hasznos kikapcsolódási formát, s hogy mindig izgatottan várja a következő utazást.
Így volt ez most is: Nagy Árpád és Négyesi Miklós szaktudásukkal, nagyon kedves, empatikus hozzáállásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy mindenki kellemes élményként emlékezzen vissza erre a túrára.
Utastársaim nevében is köszönöm nekik!

S.né Cz. Erzsébet