Vivaldi Travel
Négy évszakban utazunk

1065 Budapest, Révay u. 14.
Nyitva: Hétfő/Szerda: 9-18:30 h
Kedd/Csütörtök/Péntek: 9-17 h
Szombat: 9-13 h

Most zárva

Észak-Erdély: Máramaros, Moldva, Bukovina

Ajánlatkérés
Programleírás
Információk

Részletes programajánlat

Árakról, programköltségekről, biztosításról

1. nap:                       
Indulás 06.00 órakor Budapestről. Folyamatos utazás Szatmárnémetibe. Séta a város főterén: megtekintjük a Pannónia-szállót, a Tűzoltó-tornyot, az Északi Színházat, a Vécsey-palotát - a város egyik legrégebbi épületét, amelyben 1711. április 30–án megkötötték a szatmári békét. Sétánkat a Római Katolikus Székesegyháznál fejezzük be, majd továbbutazunk Koltóra, látogatást teszünk a Teleki kastélyban, ahol a Petőfi házaspár a mézesheteit töltötte. A Petőfi emlékek megtekintése után Nagybányára látogatunk. A városnézés során megtekintjük az Ásványtani Múzeumot - Európa egyik legjelentősebb bányavirág gyűjteményét, a Képzőművészeti Múzeumot - a Nagybányai Festőiskola tárlatát, a régi főteret és környékét. Rövid szabadprogram után szállásfoglalás Nagybányán. Vacsora a szállodában.

2. nap:           
Reggeli után az Iza folyó völgyébe, a Világörökségi listán szereplő máramarosi fatemplomok vidékére látogatunk. Első megállónk Desze, ahol a fatemplom káprázatos falfreskóit tekintjük meg. Majd Máramarossziget nevezetességeivel ismerkedünk. A város, egykor Magyarország faiparának és sóiparának központja volt. Városnézés: Leövey Klára emlékoszlop, a kommunista időszak legkegyetlenebb börtöne, melyet neveztek „a püspökök és miniszterek börtöné”-nek is, Hollósy Simon szülőháza, a felújított zsinagóga. Innen Szaploncára utazunk. A Vidám Temető fejfáiról leolvasható a falu egész története, rétegződése, foglalkoztatottsága. A legendás vidámság pedig csak első látásra tűnik akasztófahumornak, inkább utólagos bosszú a halálon, amit senki se tud kikerülni. Utolsó megállónk Barcánfalva, ahol fából épült jellegzetes máramarosi kolostorkomplexum található, amely protokolláris ortodox központ és az 1993-ban épített 62 m magas tornya ma a második legmagasabb fatorony egész Európában. Este szállásfoglalás Borsafüreden, vacsora a panzióban.

3. nap:
Reggeli után utazás a Borsai-hágón át, amely egy 1416 méteres átjáró, elválasztja a Radnai-havasokat a Máramarosi-havasoktól. Ezen át vezet az út a Visó völgyéből az Aranyos Beszterce völgyébe. A hágón rövid panorámaszünet alkalmával lehetőség nyílik fotózni és gyönyörködni a szép tájban. Majd programunkat, a Világörökség részét képező Voronetiben folytatjuk, ahol megtekintjük a Szent György-kolostortemplomot, mely a kelet Sixtus-a. Ezután Kacsikára utazunk. A falu neve kacsát jelent, amit a falu tavaiban megtalálható nagyszámú vadkacsáról kapott. Kacsika az 1960-as évektől a moldvai magyarok búcsújáró helye. Itt található egy sóbánya, egy olyan óriási sóhegy, hogy egész Európát el tudná látni sóval mintegy 400 évre. A sóbánya megtekintése után egy újabb kolostorral ismerkedünk. Sucevita festett kolostora, melyet a Feltámadás tiszteletére szenteltek fel - a Világörökség közé nem került ugyan, de a figyelemre méltó moldvai templomok egyike. Este visszautazás a szállásra, vacsora.

4. nap:
Reggeli után utazás Besztercére, a városközpont és az evangélikus templom megtekintése. Továbbutazás Dézsre. A főtéren áll a 15. századi hatalmas gótikus református templom, melyet egykor kő körfal övezett, tőle északra az egykori fejedelmi ház. A városnézés és szabadidő után továbbutazás Szamosújvárra, mely az erdélyi örmények legfontosabb központja. Városnézés a barokk szerkezetű városban: Martinuzzi kastély, örmény-katolikus székesegyház, Salamon templom. Napunk utolsó programja a bonchidai Bánffy-kastély megtekintése, mely Erdély egyik legnagyobb, évszázadokon keresztül legépebben megőrzött főúri kastélya volt. Este szállásfoglalás Kolozsvár környékén. Vacsora a szállodában.

5. nap:
Reggeli után hazaindulás. Útközben megállás Zilahon, városnéző sétánk során megtekintjük Wesselényi és Ady szobrát. Innen továbbutazunk Érmindszentre, ahol Ady szülőházába látogatunk. Utunk utolsó állomásaként Nagykárolyban megtekintjük a Károlyi-kastélyt. Az egykori középkori vár helyén Joseph Bitthauser tervei alapján a XVIII. század végén épült meg a kastély. Neogótikus–neobarokk stílusú héttornyos, árokkal körülvett lovagvárrá a XIX. században a híres építész Ybl Miklós építette át. Innen hazautazás. Érkezés Budapestre a késő esti órákban.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Árakról, programköltségekről, biztosításról

Rólunk írták

Észak-Erdély: Máramaros, Moldva, Bukovina 2016. augusztus 10-14.

Kedves Vivaldi csapat!
Vasárnap érkeztünk vissza az Észak-Erdélybe szervezett utunkról és szeretnénk megköszönni a nagyszerű élményt! Hajszálpontos indulás és bonyolítás, színvonalas vezetések és szállások. A sofőr fantasztikus biztonsággal vitte a buszunkat a kanyargós hegyi utakon, még arra is figyelt, hogy mindenkit lesegítsen a leszállások alkalmával. Az idegenvezetőnk, Kovács Levente pedig nem csak a székely viccek professzionális előadójaként remekelt, hanem rendkívüli tárgyi tudásával és szülőföldje iránti megható szeretetével közelebb hozta számunkra ezeknek a szép vidékeknek a varázslatát. Különösen jól sikerült a válaszúti KAllós Zoltán gyűjtemény beiktatása, mivel a dézsi templom nem volt fogadóképes. Lenyűgöző az itt dolgozó emberek lelkesedése, az éppen akkor zajló néptánc tábor hangulata! Kovács Levente észrevétlenül a barátunkká vált, rajta keresztül mi is megérezhettük, hogy bizony közünk van a világnak ehhez a szegletéhez.
Nagyon köszönjük ezt a feledhetetlen utazást!
Üdvözlettel: M. KÁlmán és M. K. GAbriella

Észak-Erdély: Máramaros, Moldva, Bukovina 2016. május 20-24.

Kedves Pauló Eszter!
Köszönetet szeretnék mondani a magam és az összes utas nevében az Észak-Erdély....kirándulás szervezéséért. Nagyon jól éreztük magunkat, mindennel meg voltunk elégedve (program, szállás, étkezés, vezetés, busz stb.). A programokkal kapcsolatban lenne javaslatunk: a válaszúti Kallos Zoltán gyűjteményt mindenképpen érdemes lenne Önöknek is bevenni a programba. Nagyon szép az összegyűjtött anyag, és nagyon kedvesek voltak a helyi vezetők. Üdvözlettel: Sz. Katalin