Vivaldi Travel
Négy évszakban utazunk

1061 Budapest, Paulay E. u. 10.
Nyitva: Kedd: 13-17 h
Csütörtök: 9-13 h

Szlovákia aktívan: A Magas-Tátra és a Szepesség

Ajánlatkérés
Programleírás
Információk

Részletes programajánlat

Árakról, programköltségekről, biztosításról

1. nap – Csúcstúra az Elülső-Szoliszkó csúcsára

Indulás 06:00 órakor Budapestről, a Hősök teréről. Folyamatos utazás Szlovákián keresztül egy technikai szünettel, érkezés Csorbató településre a délelőtti órákban. A parkolóból együtt felsétálunk a síközpontban található ülőszékes felvonó alsó állomásához (1350 m), majd a felvonóval felmegyünk annak felső, a Szoliszkó menedékház (1830 m) mellett található állomásáig. A felvonóról gyönyörű panoráma nyílik az előttünk kitáruló Malompataki-völgyre, valamint az annak középső részé található Fátyol-vízesésre.

A felvonót magunk mögött hagyva a magashegyi, sziklás terepen szerpentinező nem túl hosszú, de igényes hegyoldalon elindulunk az Elülső-Szoliszkó (2117 m) csúcsa felé, amely a Magas-Tátra nyolc olyan csúcsának egyike, amelyre jelzett turistaút vezet. A menedékháztól a csúcsig vezető út átlagos erőnléttel kb. egy órát vesz igénybe, ezért a nehézségért viszont bőséges kárpótlást nyújt a csúcsról elénk táruló gyönyörű panoráma. Aki szeretné megtapasztalni egy tátrai csúcs meghódításának élményét, és ehhez érez magában kellő erőt és elszántságot, az keresve sem tud ennél jobbat választani.

A csúcsról a felfelé megtett úton jutunk vissza a menedékházhoz, ahonnan rövid pihenőt követően a könnyebb megoldást választók a felvonóval juthatnak vissza a tóhoz, akik viszont nem ijednek meg egy kis térderősítő túrától, azokkal gyalogosan megyünk le a településre. Ezután szabad program keretében a Tátra egyik legszebb tavaként számon tartott Csorbai-tó is körüljárható, majd a késő délutáni órákban tovább utazunk szállásunkra, ahol fakultatív vacsora lehetőség. Szállás Poprádon.

Túratáv a menedékháztól a csúcsig oda-vissza 2 km, szintkülönbség 295 méter fel és le.

Túratáv a menedékháztól le a Csorbai-tóig 3,6 km, szintkülönbség 470 méter lefelé.

 

2. nap – Túra a Zamkovszky és a Téry menedékházhoz

Túránk az Ótátrafüredről siklóvasúttal elérhető Tarajkárról (1284 m) indul. Innen a Felső turistaúton a Kis-Tarpataki-völgybe indulunk, útközben elhaladunk a kb. 20 méter magas Óriás-vízesés előtt, majd a hamarosan elérjük a Zamkovszky menedékházat (1475 m). A könnyebb túrát választók számára a túra első szakasza itt véget is ér, ők egy hosszabb pihenőt követően visszafordulnak, és a Tar-pataki-vízeséseket érintve juthatnak vissza a siklóhoz, majd a mellette vezető turistaúton Ótátrafüredre.

A nehezebb túrát választók tovább mennek felfelé a völgyben, és egy hosszabb kaptató követően érkeznek meg a tágas Öt-tavi-katlanban fekvő Téry menedékházhoz (2015 m), amely a Magas-Tátra legmagasabban fekvő, egész évben nyitva tartó menedékháza. A menedékház körül a katlan nevéhez méltóan öt tó található, ezekből négyet látni is fogunk. A menedékházban elfogyasztott frissítők és rövid pihenő után a visszatérés ugyanazon az útvonalon történik, majd Ótátrafüreden találkozunk ismét a csoport másik részével, ezt követően visszautazunk a szállásunkra, szállás ugyanott, ahol előző éjjel.

Túratáv a Zamkovszky menedékházig: oda-vissza 6 km, szintkülönbség 250 m, menetidő 3-4 óra.

Túratáv a Téry menedékházig: oda-vissza 13 km, szintkülönbség 770 méter, menetidő 6-7 óra.

 

3. nap – Kirándulás a Lombkorona tanösvényre, Lőcsére és Szepes várába

Reggeli után Zár (Ždiar) településre indulunk, hogy bejárjuk a Tátra legújabb turistacsalogató látványosságát, a 2017-ben megnyitott Lombkorona tanösvényt. A településről kabinos felvonóval érkezünk a fák koronája felett, 24 méter magasságban vezető, fából épített masszív turistaút bejáratához. A tanösvény hossza 600 méter, a végén pedig egy 32 méter magas kilátótoronyba is felmehetünk a torony külső részén körbevezető kényelmes sétaúton. A torony különlegessége a 67 méter hosszú száraz csúszda, a 120 cm-nél alacsonyabb gyerekek külön belépő ellenében akár ezzel is megtehetik a lefelé vezető utat. A tanösvény bejárása, és a kilátótoronyból nyíló panoráma megörökítése után felvonóval jutunk vissza a településre, majd tovább utazunk Lőcsére, az egykori Szepes vármegye székhelyére, ahol megismerkedünk Mikszáth Fekete városával, a „Lőcsei fehér asszony” hazájával. Megnézzük a Szent Jakab templom felbecsülhetetlen értékű szárnyas oltárát, az egykori városházát, a szégyenketrecet, a Thurzó-házat és a gyönyörű főtér polgárházait. Ezután fakultatív ebéd egy helyi étteremben, majd tovább indulunk, hogy bejárjuk a Szepesi várat, a Kárpát-medence legnagyobb kiterjedésű várromját. Aki már járt ott, annak azért, aki még nem, annak azért érdemes ide ellátogatni, a vár bejárása felejthetetlen élményt jelent felnőttnek és gyereknek egyaránt.

Ezt követően visszautazunk szállásunkra, szállás ugyanott, ahol előző éjjel.

 

4. nap – Túra a Hernád-áttörésben

Kirándulásunkat a Szlovák Paradicsomban fejezzük be, túránk utolsó napján a Hernád-áttörést vesszük célba. Az áttörés keleti végéről, Csingóról indulva folyásiránnyal szemben járjuk végig a nemzeti park egyik legnépszerűbb turistaútját. A Hernád az évezredek alatt kanyonszerű völgyet vájt a mészkőbe, melyet mindkét oldalán sziklás, erdős hegyoldalak szegélyeznek. Túránk során különféle hidakon több alkalommal is átkelünk a folyó egyik partjáról a másikra, több helyen doronglétra hidak és a folyó fölé behajló sziklafalakba beépített, láncokkal biztosított sziklatálcák segítik a haladást. Útközben egy hangulatos erdei tisztáson található büfénél rövid pihenőt tartunk (a büfében csak frissítő kapható), ahol azok, akik ennyivel megelégszenek, akár be is fejezhetik a túrát, és a túravezető kíséretében kisétálhatnak az áttörésből,

A többiekkel folytatjuk utunkat a Hernád mentén, hiszen ezután következnek csak az igazán látványos és izgalmas szakaszok, a folyó fölé benyúló sziklatálcák. Túránk végén megérkezünk a hegység legismertebb turistaközpontjába, Erdőaljára (550 m), ahol a hazaindulás előtt egyéni ebéd lehetőség a helyi étteremben, majd hazaindulunk, érkezés Budapestre várhatóan a késő esti órákban.

Túratáv a Létánfalvi-malomig 8 km, szintkülönbség 120 méter, menetidő 3-4 óra.

Túratáv Erdőaljáig 11,5 km, szintkülönbség 300 méter, menetidő 6-7 óra.

Figyelem: ez a túra tériszonyosoknak nem ajánlott!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

FONTOS TUDNIVALÓK FOGLALÁS ELŐTT

Felszállási lehetőségek:
Autóbuszaink Budapestről a Hősök tere, Műcsarnok mögötti autóbusz parkolóból indulnak. Amennyiben olyan utazást választanak, amely a Dunántúl felé haladva (M1, M7 autópályák) hagyja el Magyarországot, lehetőséget biztosítunk Budapesten belül a budai oldalon történő felszállásra, illetve hazaérkezéskor leszállásra. Honlapunkon minden utazásunk esetében jelöljük azokat a lehetőségeket, mikor budai felszállást választhatnak. Foglaláskor, kérjük, válasszák ki, hol szeretnének felszállni az autóbuszra:
- Budapest Hősök tere, Műcsarnok mögötti autóbusz parkoló vagy
- Budapest, Móricz Zsigmond körtér/Villányi út (honlapunkon találják a felszállás pontos helyét térképen jelölve). Azokon az utazásokon, ahol az autóbusz a Hősök teréről nem a fent nevezett autóutakon/autópályákon hagyja el a várost (M3-as, 4-es út, M6-os), a budai felszállás nem lehetséges!
- Vidéki felszállási lehetőségekről, kérjük, érdeklődjenek! (Útjainknál jelöljük a fel- és leszállási helyeket, melyet foglaláskor kell kiválasztaniuk. Minden utazásunk esetében a rögzített lehetőségek közül választhatnak, mely az adott helyen, minden esetben útiránynak megfelelően történik.)
A felszállási helyek az indulást megelőző 7 napon belül már nem módosíthatóak! 

Ülőhelyek:
Az autóbuszon fix ülőhelyet nem értékesítünk! Az autóbuszt a jelentkezések és a befizetések sorrendjében töltjük, az első soroktól kezdve hátrafelé. Az autóbusz első soraiban az idegenvezető és 2 gépkocsivezető esetén, a gépkocsivezető kap elhelyezést. Utas kéréseket a rendelkezésre álló szabad helyek függvényében igyekszünk teljesíteni. Autóbuszaink méretét a csoport létszámához igazítjuk, mely eredményezheti az ülőhelyek változását. Az ülőhelyek kiosztására vonatkozóan reklamációt nem áll módunkban elfogadni.

Útlemondási biztosítás: Az árak (részvételi díjak) nem tartalmazzák az útlemondási biztosítást. Minden több napos utazásunk esetén kötelező a biztosítás megkötése.
A biztosítás utazásképtelenség esetére érvényes. (Ha az utas saját vagy vele együtt utazó társa, közeli hozzátartozója háziorvos, szakorvos által igazolt utazásképtelensége (betegség, baleset, haláleset) miatt vagy más igazolható ok (katonai szolgálatra behívás, lakás kirablása, természeti csapás) miatt nem tud részt venni az utazáson a biztosító a felmerült költségeket 10 % önrész levonásával az utasnak megtéríti.) A biztosítás díja több napos utazsok esetében: Alapdíj/Részvételi díj 1.5%-a (jelentkezéskor kötelezően fizetendő), egynapos útjaink esetében a részvételi díj 5% (jelentkezéskor választható).

A kiváltó ok felmerülésétől számítva lehetőleg azonnal, maximum 2 napon belül írásban kell értesíteni az irodát. Amennyiben az irodát később értesítik, a kötbér összege magasabb lehet, viszont a biztosító az orvosi papírok vagy egyéb igazolások dátuma szerint fizet kártérítést.

Baleset- betegség- poggyász biztosítás: Érvényes utas-biztosítással minden programunkon résztvevő utasunknak rendelkeznie szükséges. A külföldön segítséget nyújtó biztosítási kártyát indulás előtt idegenvezetőink ellenőrzik az autóbuszon. Minden utasunk saját felelősségére dönt az utasbiztosításról. Biztosítás hiányában irodánk személyes asszisztenciát nem tud nyújtani a bajba jutottnak (erre hivatott a biztosító Assistance Szolgálata). Továbbá sok esetben bebizonyosodott, hogy jó, ha rendelkezünk az úgynevezett EU kártyával is. Ez azonban nem elegendő nagyon sok esetben. A bankkártyákhoz tartozó biztosítások esetében is célszerű meggyőződni utazás előtt a következőkről:
- rendelkezik-e segítségnyújtó asszisztenciával abban az országban, ahová utazni készülünk, 
- milyen összeghatárig nyújt fedezet baj esetén,
- kötődik-e valamilyen feltétel a biztosítás érvényesítéséhez, aktiválásához (pl.: bankkártya használata az adott országban a biztosítási esemény előtt, az utazás időtartama alatt). Amennyiben nincs erre vonatkozóan kiterjedt szolgáltatás, akkor egy káresemény esetén nagyobb költségek merülhetnek fel, melyet az Utazónak kell megfizetnie.
Cégünk az Európai Utazási Biztosító Zrt. szolgáltatását közvetíti. A biztosítás díja minden programunk esetében: 560 Ft/fő/nap. A biztosítási szerződés honlapunkon elérhető.

VOX készülék: A városnézések során annak érdekében, hogy az idegenvezetés nagy létszámú csoportok esetén is jól hallható legyen mindenki számára, fülhallgatós készülékeket alkalmazunk. A készülék elvesztéséből, nem rendeltetésszerű használatából eredő hibáért, illetve okozott kárért irodánk nem vállal felelősséget. Ezen esetekben a készüléket biztosító cég 50 €-ot számít fel a megrongált, illetve elvesztett készülékekért. Ennek költsége a készüléket használót terheli, melyet ezen esetek felmerülésekor idegenvezetőnknek szükséges megfizetnie.

Túra programjaink: Kínálatunkban évről évre növekszik azon útjaink száma, amelyek a természet szépségeit mutatják be és aktív kikapcsolódást tesznek lehetővé. Ezen útjaink fokozati besorolása megfontolt, a terepet jól ismerő túravezetők által történt. Ezeknél az utaknál fontos, hogy mindenki korlátait ismerve, saját felelősségére vesz részt az adott túrán. Szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi megbetegedésben szenvedőknek ezeket az utakat nem ajánljuk. A megfelelő túraöltözet alapfeltétele a túrán való részvételnek. Kérjük jelentkezés előtt, minden esetben figyelmesen olvassák el túravezetőnk ajánlását honlapunkon!

Árakról, programköltségekről, biztosításról