Vivaldi Travel
Négy évszakban utazunk

1061 Budapest, Paulay E. u. 10.
Nyitva: Kedd: 13-17 h
Csütörtök: 9-13 h

Bazalthegyek birodalma

Ajánlatkérés
Programleírás
Információk

Részletes programajánlat

Árakról, programköltségekről, biztosításról

Utazás: autóbusszal vagy egyénileg (egyénileg utazó kedves utasainknak az információk fül alatt részletes leírást adunk a túra indulási helyszínnének könnyű megtalálása érdekében) 

Egyéni utazás esetén csak a túravezetés díja fizetendő.
Autóbusszal történő utazás esetén az autóbuszjegy és a túravezetés díja fizetendő (mindkét díjat ki kell választani a foglalási rendszerben).
Gyerekenek, 12 év alatt 50% kedvezményt tudunk biztosítani.

Autóbusszal történő utazás esetén: 

Találkozó a Hősök terén 06:40-kor.
Indulás 07:00 órakor. Autóbuszunkkal folyamatosan utazunk mai kirándulásunk kiindulópontjára, Eresztvénybe. Egy csodaszép túra vár ránk, amely után kellemesen elfáradunk, de a feltöltődés mindenki számára garantált.
A túra végeztével autóbuszunkkal hazautazunk. Érkezés Budapestre, a reggeli találkozó helyszínére 20:00-21:00 óra között.

Tudnivalók az autóbuszos utazásról 2020-ban:
- autóbuszainkat a közegészségügyi helyzetben előírt higiéniai szabályok betratásával közlekedtetjük, 
- az autóbuszok szakszerű fertőtlenítése a közösen használt felületek több alkalommal történő áttörlését, fertőtlenítését jelenti,
- az ajtóknál elhelyezett kézfertőtlenítő folyadékok használatával törekszünk arra, hogy az utazás egészségügyi szempontból is biztonságos legyen,
- egyelőre a maszk használatát mi is előírjuk autóbuszainkon, mint ahogy ez a tömegközlekedésben is kötelező, 
- kérjük, saját és utastársaik egészségének megóvása érdekében az utazáson csak abban az esetben vegyenek részt, ha egészségesek. 

A túra leírása:

Eresztvényből folyamatosan emelkedve, nagyon szép erdőkben haladva érünk túránk első állomásához, a Költő által is megénekelt Salgó-várához, amely 625 m tengerszint feletti magasságban áll.

„…Itt állt Salgóvár, mint egy óriás,
Ki az egekre nyujtja vakmerő
Kezét, hogy onnan csillagot raboljon;
Itt állt Salgó... az éghez oly közel…”
(Részlet, Petőfi Sándor: Salgó c. verséből)

A várból gyönyörű körpanoráma tárul elénk, ahonnan láthatjuk Somoskő-várát (É), a Karancs-hegységet, a „Palóc Olümposzt” (Ny), A Mátra-gerincét (D), A Medves-fennsík bazaltplatóját (K). Aztán a Felvidék hegyeit és kedvező látási viszonyok esetén még a 100 km távolságban lévő Magas-Tátrát is. A szép kilátás egész nap a túránk védjegye lesz, amennyiben az időjárás kegyes lesz hozzánk.

Következő úticélunk a Boszorkánykő, ez az érdekes sziklaképződmény, amelyet a várból már megszemléltünk felülnézetből és amelyet néhány perces séta után el is érünk.

Innen, rövid ereszkedéssel Salgóbánya felé vesszük utunkat. A településen áthaladva útba ejtünk néhány kultúr-, hely és ipartörténeti emléket.

Utunkat a Zagyva forrása felé folytatjuk és egy erdőben emelkedve érünk ki a Medves-fennsíkra, Európa legnagyobb kiterjedésű bazaltfennsíkjára, amely 520-540 m tengerszint feletti magasságban terül el. A fennsíkon egy legelőn DK-i irányban haladva, az ún. Réti-keresztet érintve érjük el a Rónafalu felett megépített Mogyorósi-kilátót. Itt egy kis pihenőt tartunk, ahol mindenki elfogyaszthatja az otthonról hozott elemózsiáját, mert túránk további részére is szükségünk lesz az energiára.

A fennsík füves legelőjéről leereszkedünk Rónabánya településrészre és erdőben túrázunk tovább Szilváskő 628 m magas sziklacsúcsára. A folyamatosan emelkedő tanösvényen a letűnt idők szén- és kőbányászati hagyatékával találkozhatunk, valamint érdekes geológiai képződményeket láthatunk. A mondás szerint Nagy-Szilváskő teteje az a hely, „ahonnan látszik fél Magyarország”. Bekukkantunk az itt lévő sziklahasadékokba, amelyeknek létrejötte a terület alábányászottsága miatt alakult ki. Megnézzük a több tíz méter magas „bazaltorgonákat” és indulunk visszafelé, mivel ez túránk legtávolabbi pontja.

A visszaútra is jut még bőven látnivaló. A Tehenesi-tó érintésével emelkedünk vissza a fennsík füves pusztájára. Aztán ismét erdei terepen folytatjuk utunkat. Régi kőbányákon keresztül vezet tovább túránk. Mellettünk a fejtések sziklafalai magasodnak. Megcsodáljuk felülnézetből a Középbánya-tavat, ahol a bányaudvar egy részét elöntötte a betörő víz. Innen is egy tanösvényen haladunk tovább. Már az Eresztvény feletti térségben járunk és mindenhol az egykori kőbányászat nyomait láthatjuk. Utolsó bányaként még átvágunk a Nagy-bánya udvarán és egy - szebb napokat is látott - üdülőövezetet érintve visszaereszkedünk Eresztvénybe, ahol a látogató központ közelében bukkanunk ki az erdőből és lépünk a Petőfi-sétányra (amely Eresztvényt és Somoskőt köti össze). Innen már csak néhány lépés a jól megérdemelt vízszintes terepen és megérkeztünk túránk végpontjához.

Információk a túrával kapcsolatban:
Érkezés Eresztvénybe: legkésőbb 09:00 órakor. (Utazási idő Budapestről, az M3 bevezetőjének Szerencs utcai kereszteződésétől: kb. 1 óra 30 perc)

 • A túra hossza: 19,2 km
 • Szintemelkedés: 630 m
 • Tervezett túraidő: 6-7 óra
 • A túra nehézsége: A túra hosszú, ezért megfelelő állóképességet igényel, de felnőttek számára átlagos erőnléttel teljesíthető. A gyermekek és az idősebb túrázók esetében az átlagnál kicsit jobb kondícióra van szükség. Bizonyos szakaszok kitettsége miatt a szédülésmentesség mindenképpen szükséges, a hegyi jártasság pedig kifejezetten hasznos.
 • Szükséges felszerelés:
  • A sziklás, morzsalékos terepviszonyok miatt fontos a megfelelő talpszerkezettel rendelkező túrabakancs(!) viselete. Ez kifejezetten elengedhetetlen, csapadékos időben, amikor a kitett, saras, csúszós meredek lejtőkön ereszkedünk. Az előzőekben ismertetett okok miatt, a túra edzőcipőben NEM teljesíthető!
  • A túra során élelem vásárlásásra nem lesz lehetőség, ezért egész napra való hideg élelmet mindenki hozzon magával.
  • Ugyanez igaz az ivóvízre is! (Amennyiben Salgóbányán az italbolt nyitva lesz, úgy üdítőt, csokoládét tudunk venni.)
  • Esőkabát feltétlenül szükséges! Az aljnövényzet miatt pedig javasolt a hosszú túranadrág.
  • Kullancsriasztót, napfényvédő krémet mindenki hozzon magával.
 • Várható visszaérkezés: 17:00 órakor. A látogató központ 18:00 óráig tart nyitva, így hazautazás előtt még lehetőség lesz élelmet vagy innivalót vásárolni.

 A túra minimum 20 fő részvételével indul.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Árakról, programköltségekről, biztosításról