Vivaldi Travel
Négy évszakban utazunk

1061 Budapest, Paulay E. u. 10.
Nyitva: Hétfő/Kedd/Szerda: 13-17 h
Csütörtök/Péntek: 9-13 h

Utazás kereső

Keresés

Somoskő és Salgó vára gyalogtúra határon innen és túl

Indulás
Nap / éj
Ellátás
Katalógus ár
Akciós ár
Foglalás
2020.08.01
1/0
Nincs
3 000 Ft
3 000 Ft
Ajánlatkérés
Programleírás
Információk

Részletes programajánlat

Árakról, programköltségekről, biztosításról

Egy különleges, határon átnyúló túrát kínálunk Észak-Magyarország gyönyörű vidékén. Mindenki eldöntheti, hogy saját autóbuszunkkal, saját autóval vagy a Budapestről Salgótrajánba közlekedő  Volánbusz menetrendszerinti járatával kíván utazni a túrára.

Ha egyéni utazást választanak, akkor csak a túravezetés fizetendő. Ha autóbuszunkkal kívánnak utazni, akkor az autóbuszjegy és a a túravezetés díja is fizetendő.

Egyénileg utazóknak:

Megközelítés: 

Az M3 autópályáról a hatvani csomópontban hajtunk le a 21. sz. főútra és Salgótarján felé (északi irányba) autózunk. A várost (déli-északi irányban) átutazva folytatjuk az utunkat Szlovákia felé. Salgótarjánt követően, Somoskőújfaluba érünk, ahol a község központjában jobbra (keleti irányba) fordulunk, Salgóbánya felé (közvetlenül egy autóbusz öböl után). Az egyre meredekebb hegyi úton a települést elhagyva (Figyelem: NEM fordulunk balra Somoskő felé, hanem egyenesen haladunk Salgóbánya irányába!) kb. 1 kilométer múlva érünk Eresztvénybe (szemben egy játszóteret látunk). Itt (a játszótér előtt) balra fordulunk és meg is érkeztünk túránk kezdő pontjához, a Novohrad-Nógrád Geopark látogató központjához (https://www.nogradgeopark.eu/) ahol ingyenes parkolóban tudjuk hagyni autóinkat. A túravezetőnk itt fogja várni kedves utasainkat.

GPS: 48.156294, 19.852420

 • Érkezés Eresztvénybe: legkésőbb 09:00 órakor. (Utazási idő Budapestről, az M3 bevezetőjének Szerencs utcai kereszteződésétől: kb. 1 óra 30 perc)
 • A túra hossza: 15 km
 • Szintemelkedés: 550 m
 • Tervezett túraidő: 8 óra
 • A túra nehézsége: A túra megfelelő erőnléttel minden korosztály számára teljesíthető.
 • Szükséges felszerelés:
  • Bejáratott, jó túrabakancs (vagy túracipő) kényelmes túraruházat, kis hátizsák a napi szükséges felszerelésnek, a túrabot is jó szolgálatot tehet.
  • Esőkabát feltétlenül szükséges! Az aljnövényzet miatt pedig javasolt a hosszú túranadrág.
  • Kullancsriasztót, napfényvédő krémet mindenki hozzon magával.
 • Várható hazaindulás: 17:00 óra
 • FONTOS: Érvényes úti okmány szükséges!!! Továbbá, készpénzt mindenképpen hozzunk magunkkal, mert Somoskő-várába belépőjegyet kell fizetni! Ennek mértéke: 1,5 euro/fő (mivel a vár Szlovákia területén található) de lehet forintban is fizetni, ami kb. 550 Ft/fő.

 

A túra leírása:

Eresztvényből északi irányba indulva, egészen Somoskőig követjük az ún. Petőfi-sétányt. A régi kőszállító kisvasút nyomvonalán gyalogolva, hétvégi házak mellett haladunk el. Szemben a fák között a távolban már meg is pillantjuk mai túránk egyik csúcspontját, a bazaltsziklán magasodó Somoskő-várát. Tovább haladva az úttól jobbra, óriási fűzfák között találjuk az egykori Petőfi-forrást. Villanypásztor mellett folytatjuk utunkat a sétányon, ahonnan nagyon szép kilátásban gyönyörködhetünk. Balra a Karancs hegységet, a „palóc Olimposzt” látjuk. Később jobbra, az erdő szélén érjük el a Balassi-pihenőt. A Balassi pihenőtől nem messze utunk letér a töltésről. A balra induló úton, pár lépést téve lefelé, a Bakancsos Büfénél érkezünk be Somoskőbe, ahol rövid kávészünetet tartunk.

A buszfordulón keresztül folytatva az utat, a régi temető előtt jobbra kanyarodunk. A zúzalékos úton egyenesen tartunk lefelé egészen egy régi határsorompóig. A magyar-szlovák országhatárt átlépve, enyhe emelkedőn egyenesen haladunk fölfelé, míg újra rá nem csatlakozunk a kőszállító kisvasút egykori nyomvonalára. Itt találjuk a régi vámház maradványait. A kényelmes úton pár percnyi járásra találunk egy pihenőhelyet, amely mellett egy hűs vizű forrás is fakad. Ahogy tovább haladunk, a fák között épületek maradványai sejlenek fel. Ezek az épületek az egykori macskalyuki bányatelep kiszolgáló épületei, lakóházak és iskola voltak. A kisvasút nyomvonalát jobbra elhagyva, egy darabig a piros jelzésű turistaúton folytatjuk utunkat, amely a macskalyuki kőbányát keletről megkerülve halad Abroncsospuszta felé. Egy mezőre érve erről balra fordulunk és egy fából épült kilátóhoz érünk, amely a kőbánya északi sziklafalai felett emelkedik. A kilátó felső szintjéről páratlan panorámában gyönyörködhetünk és együtt láthatjuk Somoskő és Salgó várát is.

Itt pihenőt tartunk és felfrissítjük magunkat az otthonról hozott elemózsiával. Ezt követően visszaereszkedünk az egykori kőbánya udvarába, ahonnan a múlt század elején, számos európai város út-és térburkolatának kockaköve származott. Itt megtekintjük ez egykori bányaművelés hagyatékait, az ennek következtében láthatóvá vált csodálatos geológiai szelvényeket. Láthatjuk, ahogyan a bányaművelés megszűnése után a természet újraéled és igyekszik visszavenni jogos tulajdonát.

A bányából visszafelé indulva, jobbra indul egy tanösvény, itt a lépcsős utat követjük lefelé, egészen a patakvölgy aljáig. A keresztező úton balra indulunk, a Sátormegi-patak folyásirányával szemben. Kis idő múlva az egykori pisztrángtelep tavait érjük el. Az itt fakadó Krúdy-forrásból vehetünk vizet és hűsíthetjük magunkat. Apró fahídon áthaladva, majd egy élesen jobbra fölfelé ívelő kanyart követve hatalmas bükkfák alatt haladunk. A meredeken fölfelé szerpentinező utat majd egészen Somoskő váráig követjük. Elhaladunk a kőtenger mellett, majd kifújjuk magunkat a méltán híres íves bazaltömlés alatt, amely a Novohrad-Nógrád Geopark szimbóluma is.

Még egy kis kapaszkodás felfelé és a vár bejáratához érünk. Somoskő vára Somoskő falu feletti 526 méter magas bazaltkúpon épült. A falu Magyarországhoz tartozik, maga a vár már Szlovákia. A várba történő belépéshez a kis zöld bódéban kell megváltanunk a jegyet. A látogatást követően, amelyet mindenki saját felelősségére tehet meg(!) a várat nyugati irányba hagyjuk el, majd a szlovák-magyar országhatárt ismét átlépve bekukkantunk az itt álló Petőfi kunyhóba. A haranglábtól az aszfaltos úton keletre indulunk lefelé, hamarosan visszaérkezünk a buszfordulóhoz, majd a Bakancsos Büféhez, ahol pihenőt tartunk. Innen, a már ismert úton jutunk vissza Eresztvénybe.

A látogató központnál egy kis erőt gyűjtünk és indulunk „bevenni” a 200 m-rel magasabban lévő Salgó-várát. Folyamatosan emelkedve, nagyon szép erdőkben haladva érünk túránk végső állomásához, a Költő által is megénekelt Salgó-várához, amely 625 m tengerszint feletti magasságban áll.

„…Itt állt Salgóvár, mint egy óriás,

Ki az egekre nyujtja vakmerő

Kezét, hogy onnan csillagot raboljon;

Itt állt Salgó... az éghez oly közel…”

(Részlet, Petőfi Sándor: Salgó c. verséből)

A várból gyönyörű körpanoráma tárul elénk, ahonnan láthatjuk Somoskő-várát (É), a Karancs-hegységet, a „Palóc Olümposzt” (Ny), A Mátra-gerincét (D), A Medves-fennsík bazaltplatóját, mögötte a Bükk-hegységet (K). Megszemlélhetjük a mai túránk teljes útvonalát madártávlatból, de a Felvidék hegyeiben és kedvező látási viszonyok esetén még a 100 km távolságban lévő Magas-Tátra látványában is gyönyörködhetünk.

Innen rövid ereszkedéssel jutunk Salgóbányára, a vár alatti parkolóba, ahol buszunk már várni fog bennünket. (Az egyénileg utazó túratársak, amennyiben a buszon van szabad hely(!) választhatják ezt a közlekedési módot, vissza az autójukig. Ellenkező esetben, egy kb. 20 perces sétával gyalogosan megyünk vissza Ereszvénybe.)

Fotók: Kövesligeti István

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

FONTOS TUDNIVALÓK FOGLALÁS ELŐTT

Felszállási lehetőségek:
Autóbuszaink Budapestről a Hősök tere, Műcsarnok mögötti autóbusz parkolóból indulnak. Amennyiben olyan utazást választanak, amely a Dunántúl felé haladva (M1, M7 autópályák) hagyja el Magyarországot, lehetőséget biztosítunk Budapesten belül a budai oldalon történő felszállásra, illetve hazaérkezéskor leszállásra. Honlapunkon minden utazásunk esetében jelöljük azokat a lehetőségeket, mikor budai felszállást választhatnak. Foglaláskor, kérjük, válasszák ki, hol szeretnének felszállni az autóbuszra:
- Budapest Hősök tere, Műcsarnok mögötti autóbusz parkoló vagy
- Budapest, Móricz Zsigmond körtér/Villányi út (honlapunkon találják a felszállás pontos helyét térképen jelölve). Azokon az utazásokon, ahol az autóbusz a Hősök teréről nem a fent nevezett autóutakon/autópályákon hagyja el a várost (M3-as, 4-es út, M6-os), a budai felszállás nem lehetséges!
- Vidéki felszállási lehetőségekről, kérjük, érdeklődjenek! (Útjainknál jelöljük a fel- és leszállási helyeket, melyet foglaláskor kell kiválasztaniuk. Minden utazásunk esetében a rögzített lehetőségek közül választhatnak, mely az adott helyen, minden esetben útiránynak megfelelően történik.)
A felszállási helyek az indulást megelőző 7 napon belül már nem módosíthatóak! 

Ülőhelyek:
Az autóbuszon fix ülőhelyet nem értékesítünk! Az autóbuszt a jelentkezések és a befizetések sorrendjében töltjük, az első soroktól kezdve hátrafelé. Az autóbusz első soraiban az idegenvezető és 2 gépkocsivezető esetén, a gépkocsivezető kap elhelyezést. Utas kéréseket a rendelkezésre álló szabad helyek függvényében igyekszünk teljesíteni. Autóbuszaink méretét a csoport létszámához igazítjuk, mely eredményezheti az ülőhelyek változását. Az ülőhelyek kiosztására vonatkozóan reklamációt nem áll módunkban elfogadni.

Útlemondási biztosítás: Az árak (részvételi díjak) nem tartalmazzák az útlemondási biztosítást. Minden több napos utazásunk esetén kötelező a biztosítás megkötése.
A biztosítás utazásképtelenség esetére érvényes. (Ha az utas saját vagy vele együtt utazó társa, közeli hozzátartozója háziorvos, szakorvos által igazolt utazásképtelensége (betegség, baleset, haláleset) miatt vagy más igazolható ok (katonai szolgálatra behívás, lakás kirablása, természeti csapás) miatt nem tud részt venni az utazáson a biztosító a felmerült költségeket 10 % önrész levonásával az utasnak megtéríti.) A biztosítás díja több napos utazsok esetében: Alapdíj/Részvételi díj 1.5%-a (jelentkezéskor kötelezően fizetendő), egynapos útjaink esetében a részvételi díj 5% (jelentkezéskor választható).

A kiváltó ok felmerülésétől számítva lehetőleg azonnal, maximum 2 napon belül írásban kell értesíteni az irodát. Amennyiben az irodát később értesítik, a kötbér összege magasabb lehet, viszont a biztosító az orvosi papírok vagy egyéb igazolások dátuma szerint fizet kártérítést.

Baleset- betegség- poggyász biztosítás: Érvényes utas-biztosítással minden programunkon résztvevő utasunknak rendelkeznie szükséges. A külföldön segítséget nyújtó biztosítási kártyát indulás előtt idegenvezetőink ellenőrzik az autóbuszon. Minden utasunk saját felelősségére dönt az utasbiztosításról. Biztosítás hiányában irodánk személyes asszisztenciát nem tud nyújtani a bajba jutottnak (erre hivatott a biztosító Assistance Szolgálata). Továbbá sok esetben bebizonyosodott, hogy jó, ha rendelkezünk az úgynevezett EU kártyával is. Ez azonban nem elegendő nagyon sok esetben. A bankkártyákhoz tartozó biztosítások esetében is célszerű meggyőződni utazás előtt a következőkről:
- rendelkezik-e segítségnyújtó asszisztenciával abban az országban, ahová utazni készülünk, 
- milyen összeghatárig nyújt fedezet baj esetén,
- kötődik-e valamilyen feltétel a biztosítás érvényesítéséhez, aktiválásához (pl.: bankkártya használata az adott országban a biztosítási esemény előtt, az utazás időtartama alatt). Amennyiben nincs erre vonatkozóan kiterjedt szolgáltatás, akkor egy káresemény esetén nagyobb költségek merülhetnek fel, melyet az Utazónak kell megfizetnie.
Cégünk az Európai Utazási Biztosító Zrt. szolgáltatását közvetíti. A biztosítás díja minden programunk esetében: 560 Ft/fő/nap. A biztosítási szerződés honlapunkon elérhető.

VOX készülék: A városnézések során annak érdekében, hogy az idegenvezetés nagy létszámú csoportok esetén is jól hallható legyen mindenki számára, fülhallgatós készülékeket alkalmazunk. A készülék elvesztéséből, nem rendeltetésszerű használatából eredő hibáért, illetve okozott kárért irodánk nem vállal felelősséget. Ezen esetekben a készüléket biztosító cég 50 €-ot számít fel a megrongált, illetve elvesztett készülékekért. Ennek költsége a készüléket használót terheli, melyet ezen esetek felmerülésekor idegenvezetőnknek szükséges megfizetnie.

Túra programjaink: Kínálatunkban évről évre növekszik azon útjaink száma, amelyek a természet szépségeit mutatják be és aktív kikapcsolódást tesznek lehetővé. Ezen útjaink fokozati besorolása megfontolt, a terepet jól ismerő túravezetők által történt. Ezeknél az utaknál fontos, hogy mindenki korlátait ismerve, saját felelősségére vesz részt az adott túrán. Szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi megbetegedésben szenvedőknek ezeket az utakat nem ajánljuk. A megfelelő túraöltözet alapfeltétele a túrán való részvételnek. Kérjük jelentkezés előtt, minden esetben figyelmesen olvassák el túravezetőnk ajánlását honlapunkon!

Árakról, programköltségekről, biztosításról